Gökkuşağı Nasıl Oluşur?
Gökkuşağı hakkında bildiğimiz tek şey; yağmurdan sonra oluşmasıdır. Ve rengârenk bir köprü gibi olmasıdır. Peki gökkuşağının bilimsel açıklaması nedir? Bu rengârenk köprü nasıl oluşur?
Evet; gökkuşağının hava yağmurluyken oluştuğu doğru. İyi ama o renkler nasıl ortaya çıkıyor? İşte o da güneşin marifeti diyebiliriz. Güneş ışınları, yağmurda su damlalarının içinden geçer. Ve bu geçiş sırasında da kırıldığı için, doğaya rengârenk ışıklar şeklinde yansıma yapar. Bu durumda genel olarak 7 rengin oluştuğu söylenebilir. Bu renkler de; kırmızı, sarı, turuncu, mavi, yeşil, lacivert ve mor olmaktadır.
Gökkuşağının Ne Gibi Özellikleri Vardır?
- Gökkuşağı oluşumu için, yağmur ve güneş ikilisinin bir arada olması gerekir. İkisinden biri yoksa eğer, bu güzel manzara da oluşmaz.
- Oluşan gökkuşağının puslu değil de daha net olması için, su damlalarının daha büyük ve yoğun olması gerekir. Hafif ve küçük damlalı yağmurda, çok net bir görüntü oluşmaz.
- Gökkuşağı köprüsünün dış kısımdaki rengi genellikle kırmızı, iç kısımdaki rengi ise mor olur.
- Köprüye benzetilmesinin nedeni, yay gibi görülmesidir. Yani gökkuşağı oluştuğu zaman, gökyüzünü yarım bir çember halinde süsler.
- Sabah vakitlerinde oluştuğu pek görülmemiştir. Çoğunlukla öğleden sonra oluşur.
- Gökkuşağını bazıları görürken bazıları göremez. Bunun da sebebi bakış açısıdır. Gökkuşağını görebilmek için, yönünüzü güneşe göre ayarlamalısınız. Güneş arkanızda kalmazsa, gökkuşağını göremezsiniz. Çünkü güneş ve gökkuşağı zıt bir şekilde hareket eder. Güneş aşağı doğru inince ışınları yukarı çıkacağı için, gökkuşağı da yukarı doğru çıkar.
Bu muhteşem manzarayı kim izlemek istemez ki! 🙂