Cemre Düşmesi Ne Demek?
Küçükken hep duyardık, “Cemre bugün düştü.” diye… Ama ne demek olduğunu anlamazdık. Cemre kimdi ki? Nereye düşüyordu? Ve neden düşüyordu? Birisi onu sevmediği için bilerek mi düşürüyordu acaba? 🙂 Bu tarz anlamsız sorulardan sonra anne-babamıza sorardık ne demek olduğunu ve “Cemre düşünce havalar ısınır.” cevabını alırdık. İyi de Cemre’nin kim olduğunu neden söylemiyorlardı? :))
Artık öğrenme vakti geldi. Hatta geç bile kaldık. Cemre düşmesi ne demekmiş, hep birlikte öğrenelim hadi. 🙂
Cemre Düşmesi Nedir ve Sonuçları Nelerdir?
Cemre düşmesi, baharın geldiğini müjdeleyen bir olaymış aslında. Yıl içerisinde toplam 3 kere gerçekleşirmiş. Üstelik farklı zamanlarda ve farklı yerlere düşermiş. Ve her cemre düşüşünde havalar biraz daha ısınırmış.
Gelelim olayın özüne:
7 gün arayla gerçekleşen bu cemre düşmesinin ilki, 19-20 Şubat’ta gerçekleşiyor. Ve ilk cemre havaya düşüyor. Böylece havalar birazcık ısınmaya başlıyor.
İkinci cemre, 26-27 Şubat’ta suya düşüyor. Ve bu da denizlerin de hafiften ısınmaya başladığına işaret ediyor.
Son cemre ise, 5-6 Mart’ta toprağa düşüyor. Böylelikle havalar tamamen ısınmaya başlıyor. Ve ciddi anlamda ilkbahar mevsimine giriliyor.
Ancak şunu da bilmekte fayda var: Önce hava ısınmıyor. Öncelikle güneş ışınlarını içinde tutan yeryüzü ısınıyor. Yeryüzü ısındıkça da sıcaklık yoğunlaşıp yükseliyor ve hava katmanı ısınıyor. En son olarak da su ısınıyor.
Cemre düşmesi sonucunda havalar tamamen ısınıyor ve bahar geliyor dedik ama; hava olayları bakımından doğanın dengesiz bir hale gelmesi, bu olayı da etkileyebilir. Özellikle küresel ısınma etkisiyle, son cemreden sonra dahi havalar tamamen ısınmayabilir.
Böylelikle Cemre’nin kim olduğunu da hep beraber öğrenmiş olduk. 🙂 Birlikte daha birçok konuyu öğreneceğimiz, nice güzel günlere… 🙂