Servo Motor Nedir? Neden Kullanılır?
Servo motor sıklıkla duyulan bir terimdir. Bu nedenler insanlar tarafından servo motor nedir sorusu merak edilir. Günümüzde klasik motorların yerini servo motorlar almaya başlamıştır. Bu nedenle bu motorların her geçen gün önemi artmaktadır. Bunun yanında servo motor kullanımının pek çok faydası da bulunur. Yüksek aralıklarla hız kontrolünün olması, çok bakım istememesi, çok fazla arızalanmaması gibi nedenlerle servo motorlar günümüzde sıklıkla kullanılır.
Servo Motor Nerden Alınır?
Servo motor nedir sorusu insanlar tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Servo motorlarda güç bir servo yükseltici sayesinde elde edilir. Bunun yanında bir fren ya da aktüatör benzeri bir sistem ile tork uygulayan bir dönme ya da öteleme motoru şeklinde de tanımlanabilir.
Servo motor, ivmelenme, açısal konum, hız gibi konularda sisteme hassas kontrol sağlaması ile de bilinir. Servo motor nedir sorusunu bu şekilde cevaplamak mümkündür. Servo motorlar, kapalı çevrim kontrol sisteminde çalışır. Bu sistemlerde mevcut çıkışlar baz alınır. Bununla birlikte bu çıkış istenen koşullar ile değiştirilmektedir. Servo motorlarda şaftın hareketi ile en son konumunun kontrol ettirebilmesi için pozitif geri beslemeler kullanılır. Sitemizden bakıp alabilirsiniz.
Servo Motor Çeşitleri Neler?
Servo motorlar; boyutlarına, çalışmalarına ve işlevlerine göre sınıflandırılır. Bu motorlar çalışma prensiplerine göre üç farklı türdedir.
Konumsal döndürme servo motorları, 180 derece dönme özelliğine sahiptir. Motor milinin çok fazla dönmesinin engellenmesi için dişli mekanizmalarda durdurucu bulunur.
Sürekli döndürme servo motorlarda hareket alanı ile ilgili kısıtlamalar bulunmaz. Burada giriş sinyalinin servo motorunun hangi yöne döneceğinin saptanması yerine giriş ve çıkış hızları ile yön tespiti yapılır. Bu servo motorlar hem saat yönünde hem de saat yönünün tersine yönünde hareket etme özelliğine sahiptir.
Lineer servo motorlarda çıktıların kontrol edilmesi amacı ile kremayer ile pinyon mekanizması bulunur. Kremayer ve pinyon mekanizmaları dairesel hareketlerin doğrusal harekete dönmesini sağlama özelliğine sahiptir.
Servo motorlara hareket komutu verildiği zaman pozisyona hareket ederek bu pozisyonu korumaktadırlar. Analog ve dijital servo motorların görünümleri birbirine benzer. Aradaki farklar ise sinyal verme ve bilgiyi işleme şekillerinin farklı olmasıdır. https://www.botem.com.tr/servo-motor-nedir sitesinden hizmet alabilirsiniz.