Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz diğer bir adıyla omurga eğriliği, basit olarak tanımlanması gerekirse omurganın sağ ya da sola eğilmesine denir.

Skolyoz Nedir?

Sırtımızda bulunan, 23’ ü hareketli toplam 33 tane kemik vardır. Bu kemikler üst üste dizilerek omurgayı oluşturur. Omurganın içinde omurilik denilen bir yapı vardır. Omurga vücudumuzda birçok önemli görevi olan bir yapıdır. Skolyoz ise omurganın sağa, sola eğrilmesi veya kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu oluşan görüntü bozukluğu hastalığı. Üç boyutlu görünüm bozukluğu oluşturur. Kalça, kürek ve göğüs kafesindeki kemiklerde kayma gözlenir.

Skolyozun görülme oranı yaklaşık yüzde 2-4 arasındadır. Vakaların çoğu tedavi gerektirmeyecek oranda hafif eğriliklerden oluşur. Skolyoz, ergenlik öncesi döneminde erkek çocuklarda, ergenlik dönemindeyse kızlarda daha fazla görülme oranına sahiptir.

Türleri

İdiopatik Skolyoz

Sebebi bilinmeyen veya belli olmayan skolyoz türüdür. En sık görülen skolyoz türüdür. ‘S’ veya  ‘C’ şeklinde eğilmeler gözlenir.

Nöromusküler Skolyoz

İdiopatik skolyozdan sonra en sık rastlanan skolyoz türüdür. İdiopatik türden daha fazla solunum sıkıntısı görülür. Küçük yaşlarda tedavi tercih edilir.

Konjenital Skolyoz

Anne karnında omurgada meydana gelen hasar sonucu oluşur. Annenin geçirdiği enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri de bu duruma neden olur. Cerrahi müdahale için küçük yaşlar tercih edilir.
Tüm bunlardan başka bazı genetik bozukluklar da skolyoza neden olur.

Belirtileri

Omurga eğriliği hafif ise veya ilk zamanlarda semptom vermez. Verse bile kişi de bir rahatsızlık oluşturmadığı için göz ardı edilir. Okulda yapılan taramalar veya tesadüfen çektirilen röntgenlerde değişiklikler gözlenir. Omuzların birinin yukarıda diğerinin ise aşağıda görünmesi hastanın doktora gitme sebebidir. Ağrıysa vakaların yaklaşık yarısında mevcuttur. Eğriliğin derecesi 50’ nin üstündeyse solunum sıkıntısı görülür.

Tanı Nasıl Konur?

Skolyoz tanısı klinik muayene ile konur. Çıplak bırakılan omurganın eğriliği karşıdan bakıldığında gözle tespit edilir. Dengeli skolyozda ise asimetriyi fark etmek zor olur.

Bu muayenenin yanı sıra röntgenlerde de omurga eğriliği net bir şekilde görülür. Röntgenler eğriliğin yerini, formunu ve büyüklüğünü tespit etmede kullanılır. 6 aylık röntgenlerle takibi yapılır. Eğer cerrahi veya nörolojik bozukluk varsa manyetik rezonans veya bilgisayarlı tomografi teknikleri de kullanılır.

Tedavisi

Skolyozun kendi kendine gerilemesi olayı çok nadirdir. Uygulanacak tedavi kişiden kişiye değişir. Tedavisi için 4 yol tercih edilir.

Sağlık için izlenecek ilk yol takip ve izlenimdir. 20-25 dereceden az eğriliklerde uygulanan tedavidir.

İkinci olarak skolyoza özel fiziksel tedavi egzersizleridir. Bu tedavinin uygulanma zamanı önemlidir. Özellikle hızlı büyümenin olduğu zamanlarda yapılması faydalı olduğu belirtilir.

Üçüncüsü ise korse tedavisidir. Eğriliği 20 ile 40 derece arasında olan ve büyüme döneminde olan çocuklara uygulanan yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması cerrahi oranını azaltır. Günde 20-23 saat arası takılması faydalı bulunmuştur.

Son olarak da 50 derece ve üstündeki eğriliklerde cerrahi işlem uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.